Silhuett av personer med armene i været

Hvordan motiverer du de frivillige?

Forskning viser at Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder frivillig arbeid. Vi er engasjerte og villige til å påta oss frivillige verv, både i forbindelse med barnas aktiviteter og i forbindelse med egne fritidsinteresser.


PRØV GRATIS I 30 DAGER

Allikevel er det sånn at noen foreninger ser ut til å gjøre det bedre enn andre når det kommer til å motivere frivillige. Hva er det som gjør det så attraktivt å være frivillig nettopp der? Her er våre aller beste tips til deg som driver forening og har behov for frivillige hender som kan ta i et tak, på den ene eller den andre måten.

Hvordan lede frivillige?

Det å lede frivillige er ikke det samme som å lede lønnede arbeidstakere. Motivasjonen hos de frivillige ligger et helt annet sted enn den gjør for de som er ansatt og får lønn utbetalt for jobben de gjør. De frivillige har også helt andre plikter overfor ledelsen og administrasjonen.

De Sandvigske Samlingers Venner er en av landets største venneforeninger for museum. De bruker Rubic for å kommunisere med sine medlemmer og lette arbeidsmengden for ledelsen. Les mer om hvordan de opplever Rubic sitt system her.

Sørg for lyst og motivasjon

Det ligger i begrepet «frivillig» at vedkommende skal være engasjert i arbeidet av egen vilje, fri til å avslutte samarbeidet når han eller hun måtte ønske, samt ha mulighet til å takke nei til enkelte forespørsler uten at det vil få konsekvenser. Med slike retningslinjer er det klart at det er viktig for lederen å sørge for at vedkommende har lyst til å utføre arbeidet han eller hun blir satt til å gjøre. Men hvordan gir du de frivillige lyst og motivasjon til å bidra?

1. Vær bevisst på hvordan du bruker de frivillige ressursene

Det er viktig at de frivillige ressursene settes til å gjøre arbeidsoppgaver som er innenfor den enkeltes kompetanseområde, samtidig som det også må være viktige arbeidsoppgaver som gir vedkommende en tilfredsstillende følelse av å være nyttig. For ledelsen kan det være fristende å sette de mest manuelle arbeidsoppgavene med lite ansvar til de frivillige. På sikt vil dette imidlertid være som å skyte seg selv i foten, ettersom det ikke nødvendigvis gir mer motivasjon blant de frivillige.

2. Sett bort viktig arbeid og la de frivillige ta beslutninger

Motivasjon kommer ofte fra en følelse av å være nyttig og viktig for arbeidet som gjøres. Ved å gi de frivillige mer ansvar, vil de sannsynligvis også ønske å ta mer ansvar. I tillegg til at det vil gi en motivasjon til å fortsette arbeidet, ettersom det er normalt å føle en viss grad av selvrealisering når man gjør noe man får til.

Med Rubic er det enkelt å delegere bort ansvar og arbeidsoppgaver. Les mer om hvordan du kan sette sammen et system som er tilpasset dine behov her.

3. Vis at de frivillige er verdsatt

Det er også viktig å sørge for at de frivillige føler seg verdsatt. Dette gjør du naturligvis ved å vise det og si at du er takknemlig. For mange vil det være tilstrekkelig ettersom de gjør dette av nestekjærlighet og et ønske om å bidra til noe de brenner for. I noen tilfeller kan det allikevel være en idé å gi de frivillige som bidrar til ditt arrangement, samling, dugnad eller hva det enn måtte være, en liten oppmerksomhet når det hele er overstått.

Da World Cup Kvitfjell skulle arrangeres var de avhengige av funksjonærer og frivillige hender. Disse ble belønnet med sesongkort eller dagskort i skianlegget. Les mer om hvordan organisasjonskomitéen brukte Rubic for å organisere det hele.

4. Hold deg til planen og kommuniser tydelig

Til slutt er det også viktig å understreke at frivillige motiveres av at ledelsen kommuniserer tydelig og holder seg til planen. Da vil alle de involverte føle at ledelsen har kontroll, og at arbeidet er effektivt. Tydelig kommunikasjon leder også til færre misforståelser og mindre administrativt arbeid.

Hvordan kan Rubic hjelpe?

Med Rubic er det enkelt å delegere ansvar og arbeidsoppgaver til de frivillige. Dette kan spesialtilpasses, slik at alle får tilgang til det de har behov for, verken mer eller mindre. I Rubic sine systemer følger også en enkel og oversiktlig kommunikasjonsløsning som du kan bruke til å sende ut SMS eller e-post til flere av dine kontakter.

Vil du lese mer om Rubic og hvordan du kan bruke det i din forening? Her får du all informasjonen du trenger og mange gode grunner til at også du bør velge Rubic.

Siste fra blogg

Kom i gang

RUBIC har hjulpet over tusen organisasjoner og deres medlemmer til en enklere hverdag. Få mer tid til aktivitet – prøv RUBIC uten forpliktelser

Kom i gang

RUBIC har hjulpet over tusen organisasjoner og deres medlemmer til en enklere hverdag. Få mer tid til aktivitet – prøv RUBIC uten forpliktelser

Del denne artikkelen

Månedens nye kunder i November!

Vi ønsker følgende organisasjoner velkommen til Rubic:  Nord-Amerika Foreningens NORAM formål er å fremme gjensidig kunnskap og forståelse mellom Norge og Nord-Amerika. NORAM jobber for at

Les mer »

Jeg ønsker å bli mer effektiv

Book et møte med en av våre produktspesialister som vil hjelpe dere med å bli mer effektiv. Dette møte er helt uforpliktende

Prøv Gratis

Prøv Rubic helt uforpliktende for å se om RUBIC kan hjelpe dere til å spare tid og få mer kontroll på medlemmene.

“Drift smartere, øk inntektene og frigjør tid til bedre aktivitet”

Rubic AS skal være best på å hjelpe foreninger til å:

  • Drive profesjonelt
  • Yte god service til medlemmene
  • Frigjøre mest mulig tid hos administrasjon
  • Sørge for god kommunikasjon mellom grupper og medlemmer